Ken in diverse uitvoeringen

Geplaatst op: 16-01-2014

Ken Carson is het welbekende vriendje van Barbie. Officieel bestond het fictionele karakter Ken al vanaf 1959, maar in 1961 zag de daadwerkelijke pop het levenslicht toen hij Barbie ontmoette. Ken werd compleet met zwembroek en handdoek geleverd, matchend bij Barbie's eerste zwart-wit-gestreepte badpak. In eerste instantie zorgden de onrealistische verhoudingen van Ken (en Barbie) voor ophef, maar hier werd niets aan gedaan.

De veranderingen die Ken doormaakte

De eerste variant van Ken kenmerkte zich door de rechte, niet buigzame armen, een hoofd dat alleen naar links en naar rechts kon draaien en vlokkerig en vlossig haar. In de latere varianten is het haar vervangen door plastic haar, aangezien het vlossige haar snel uitvalt wanneer het nat wordt. Later werd zijn hoofd voorzien van een lieve lach, een hoofd dat vrijer kon bewegen, licht gebogen armen, een meer gespierde fysiek en permanent ondergoed dat vast op het lichaam is geplaatst.

De break-up tussen Barbie en Ken

In 1993 werd de gay versie van Ken uitgebracht. De Earring Magic Ken pop werd voorzien van kleding en accessoires die je veel tegenkomt in de gay scene. In 2004 bracht Mattel het nieuwsbericht naar buiten dat Ken en Barbie hun levens apart gingen voortzetten. Oftewel: een officiële break-up. Ze zouden wel vrienden blijven. In 2006 werd een nieuwe en frisse Ken op de markt gebracht, maar de relatie tussen Barbie en Ken zou nog steeds voorbij zijn. In 2011 zette Mattel een hele campagne op zodat Ken de liefde van Barbie zou kunnen terugwinnen. Dit lukt en op Valentijnsdag 2011 komen de twee weer bijelkaar.